Kotor, 04. studenog 2019.

  U Kotoru svečano otvorena izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“

  Izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ svečano je otvorena u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine, u Galeriji solidarnosti u Starom gradu Kotoru. Izložbu je organizirao Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru, u suradnji s Općinom Kotor i OJU Muzeji Kotor – Galerija solidarnosti, u okviru projekta kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske, za 2019. godinu.

  Ova iznimna zbirka slika hrvatskih, austrijskih, njemačkih, talijanskih, mađarskih, francuskih i engleskih umjetnika, nastalih u razdoblju od sredine XIX. pa do sredine XX. stoljeća, prvi je puta javnosti predstavljena 2017. godine u Opatiji. U bitno dopunjenom izdanju, u Kotoru su izložena 84 ulja na platnu, akvarela, grafika, crteža i bakropisa, koji prikazuju krajolik i život na hrvatskoj i crnogorskoj obali.

  O izložbi „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće“ uvodno su govorili generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru mr.sc. Jasminka Lončarević, v.d. direktorice OJU Muzeji Kotor Slađana Mijanović te vlasnik zbirke i kustos izložbe Duško Večerina. Izložbu je otvorio predsjednik Općine Kotor Željko Aprcović.

  Generalna konzulica Lončarević u svome je obraćanju istaknula kako ovakva  događanja pridonose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana, koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor. Poručila je kako Jadran doista jest nadahnuće i takav treba i ostati, prije svega suradnjom naših dviju zemalja u očuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskoga podneblja.

  Vlasnik zbirke i kustos izložbe Duško Večerina zahvalio je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Generalnom konzulatu u Kotoru na financijskoj podršci i organizaciji ovoga projekta kulturne suradnje Hrvatske i Crne Gore. Kazao je kako je, zajedno sa zbirkom, u njemu rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publike, osobito žitelji Boke kotorske, budući da je na izloženim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe.

  Otvarajući izložbu, predsjednik Općine Kotor Željko Aprcović zahvalio je vlasniku zbirke i kustosu Dušku Večerini na pruženoj prilici da turisti, gosti i građani Kotora sagledaju svu ljepotu onoga što posjeduju Hrvatska i Crna Gora. Kazao je kako različite tehnike izloženih djela najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, i motiviraju publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela s motivima koji ostavljaju bez daha.

  Otvaranje izložbe sponzorirale su hrvatske tvrtke u Crnoj Gori Kutjevo i Ataco, a izvođenjem bokeljskih skladbi uveličao Mandolinski orkestar „Tripo Tomas”.

  Izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ u kotorskoj Galeriji solidarnosti otvorena je do 30. studenoga 2019. godine.