Cetinje, 20. siječnja 2020.

  Veleposlanik Grubišić s gradonačelnikom Cetinja obilježio početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU simboličnim vezanjem kravate na spomenik Ivanu Mažuraniću

  Svečanom ceremonijom simboličnog vezanja kravate na spomenik Ivanu Mažuraniću, ispred Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, 20. siječnja 2020. godine, obilježeno je preuzimanje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

  Veleposlanik Grubišić i gradonačelnik Cetinja, g. Aleksandar Kašćelan održali su prigodan govor u kojem je veleposlanik naglasio kako je ovaj simbolični čin još jedna potvrda hrvatsko – crnogorskog prijateljstva. Kazao je kako je Ivan Mažuranić bio impresioniran crnogorskom borbom za nezavisnost i vlastitu državnost. Veleposlanik je govorio i o povijesti kravate i spomenuo nekoliko izvora koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu kravate.

  Vezano uz aktualno hrvatsko predsjedanje, veleposlanik je poručio ako ne pomognemo našim susjedima, onda nam neće biti dovoljno uspješno naše predsjedanje. Zato se nadamo pomaku i sve ćemo učiniti da summit u Zagrebu u svibnju bude kruna naših nastojanja i da bude vrlo jasan orjentir i prekretnica u pregovaračkim procesima naših susjeda. Naravno da ćete morati ispuniti reforme, ali mislim da ćete ih ispuniti i biti prva sljedeća članica.

  Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan istaknuo je zadovoljstvo što se simbolično vezivanje  kravate kojim se obilježava predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU obilježava baš u crnogorskoj prijestolnici Cetinje, povijesnom, kulturnom, a nekada i administrativnom centru Crne Gore, gdje je 2009. godine podignut spomenik Ivanu Mažuraniću.

  Kazao je kako danas, 130 godina nakon smrti Ivana Mažuranića, čin vezivanja kravate na njegovoj spomen – bisti na Cetinju je prirodan slijed i potvrda vjekovnih veza među našim narodima i državama. Koristim priliku da se zahvalim Hrvatskoj na dobrosusjedskim odnosima, na međusobnom uvažavanju i podršci Crnoj Gori da bude još bolja i uspješnija u svim područjima na putu Europskoj uniji. Europska perspektiva Crne Gore za nas je neupitna. Ohrabreni smo prioritetima hrvatskog predsjedanja EU, od kojih je proširenje visoko na agendi. Vjerujemo i da će summit EU i zemalja Zapadnog Balkana, u Zagrebu, biti najbolja potvrda tog htijenja Hrvatske.

  Cijeli događaj su pratili i mnogi crnogorski mediji te je objavljen u mnogim crnogorskim novinama i na medijskim portalima.