Podgorica, 31. siječnja 2020.

    Veleposlanik Grubišić s gradonačelnikom Podgorice stavio kravatu na kip Baltazaru Bogišiću

    Nakon prošlotjednog stavljanja kravate na spomenik Ivana Mažuranića na Cetinju, u prisustvu veleposlanika Veselka Grubišića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, prigodnom ceremonijom stavljena je crvena kravata na kip Baltazara Bogišića ispred Pravnog fakulteta u Podgorici.    

    Tom prilikom veleposlanik Grubišić održao je govor u kojem se dotakao života slavnog doktora filologije i pravnih znanosti Baltazara Bogišića. Nakon toga ispričao je kratku povijest nastanka kravate i njene primjene od tada do danas kada je kravata postala opći simbol predsjedanja. Završno, veleposlanik je poručio kako je hrvatsko predsjedanje stavilo proširenje Europske unije visoko na agendu. „Hrvatska čini sve da se proširenje ponovno vrati u fokus. Imamo puno prijatelja proširenja u Europskoj uniji pa smo sigurni u ozbiljne pomake tijekom hrvatskog predsjedanja koje će biti okrunjeno summitom čelnika članica EU s čelnicima susjednih šest država za koje želimo da čim prije budu dio Europske unije. Neka ova kratka, današnja svečanost vezivanja kravate u glavnom gradu prve sljedeće članice Europske unije bude dobar znak“, poručio je veleposlanik Grubišić.

    Gradonačelnik Vuković kazao je kako je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, Crna Gora i službeno postala zemlja susjed EU, što joj daje motiv da i dalje ustraje u namjeri da upravo ona bude prva sljedeća članica Europske unije te da na tom putu udvostruči napore na planu reforme državne uprave i sveukupne emancipacije crnogorskog društva. Govor je završio rečenicom kako vjeruje u budućnost Crne Gore u Europskoj uniji i njenu ulogu vidi u pomoći građenja bolje i sretnije Europe.  

    Ovom događaju, među ostalima, prisustvovao je i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i hrvatski zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednica zajednice Hrvata i prijatelja dr. sc. Svjetlana Zeković.